Vörösborban érlelt kézműves félkemény sajt

490 Ft4900 Ft

Kiürítés
Cikkszám: 1000154-4 Kategória: Címkék: , , , , , ,
Megosztom

Termékleírás

Vörösborban érlelt félkemény sajt.
Érlelési idő minimum 3 hét.
Sajtviaszban érlelt.

Egy guriga 1 vagy 2 kg készlettől függően.

 

Egységár: (490 Ft / 10 dkg)

 

Vörösborban érlelt félkemény sajt, ahogy mi készítjük:

Elkészítéséhez teljes – extra minőségű – fölözetlen, zsíros nyers tejet használunk. 1 kg sajthoz 11 liter nyers tejet először hőkezelünk, majd gyors visszahűtést követően 32 fokon kultúrázzuk, és fél óra előérlelést követően a kultúrázott tejet természetes oltóenzimmel beoltjuk.

Az alvadékot ez után a megfelelő textúra elérése érdekében fél centiméteres rögökre aprítva nagyon lassan 42 fokig hevítjük, folyamatosan kevergetjük körülbelül egy órán át.

Sajtformába rakva folyamatos forgatás mellett 8 órán át préseljük egyre nagyobb súllyal. Egy kilogrammos guriga súlyozását 6-8 kg-ig növeljük.

A kész sajtot 12-14 órára tömény sóoldatban fürdetjük. A só lezárja a savanyodási folyamatot, és biztosítja az enyhén sós ízt.

Amikor az alapsajt a sózás hatására kérgesedni kezd, vörösborba fektetjük, és egy héten keresztül naponta forgatva hűvös helyen érleljük.

A borból kiemelve néhány nap szikkasztás után színtelen sajtviasszal borítjuk, amely az érés során biztosítja a tökéletes lélegző közeget, és megvédi sajtunkat a külső nem kívánt hatásoktól.

Érlelő pincében 14-16 fokon magas páratartalom mellett 3 hétig érleljük, naponta átforgatva, szükség szerint áttörölve.

Végeredményként bordó kéreggel bíró félkemény állagú, apróbb erjedési lyukakkal díszített fehér-enyhén sárgás aromás illatú érlelt sajtot kapunk. A vörösbor aromája átjárja a sajttésztát.

Viszonylag sokáig eltartható, vágási felülete kérgesedhet. Felvágás előtt a sajtviaszt a vágási területről el kell távolítani, a sajtviasz nem fogyasztható. Nem érzékeny termék, de nem árt hűtőben tárolni. Fogyasztás előtt legalább egy órával érdemes szoba hőmérsékletre tenni, mert hidegen veszít az aromájából.

 

Hőkezelt tejtermék.
Összetevők: tej, kultúra, só, állati eredetű természetes tejoltó enzim, vörösbor.
Tárolás: +2 – +10 fok között.

 

Megosztom

Szállítás / átvétel

Készlet

Érlelt sajtokat folyamatosan készítünk és érlelünk, azonban a hosszabb érlelési idő és beérkező rendelések függvényében előfordulhat készlethiány. A készlet aktuális állapota a termék kiválasztásakor látható.

Szállítás / átvétel

– Személyes átvétel Tabon, rendelést követő naptól a visszaigazolásban megküldöttek szerint.

-MPL futár kiszállítás országosan. Fizetés átvételkor, szállítási díj 1500 Ft.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vörösborban érlelt kézműves félkemény sajt” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Solve : *
10 + 25 =