Füstölt és érlelt kézműves félkemény sajt

490 Ft4900 Ft

Kiürítés
Cikkszám: 1000154-4-1 Kategória: Címkék: , , , , , ,
Megosztom

Termékleírás

Hagyományos módon füstölt és érlelt félkemény sajt.
Érlelési idő minimum 3 hét.
Sajtviaszban érlelt.

Egy guriga 1 vagy 2 kg készlettől függően.

 

Egységár: (490 Ft / 10 dkg)

 

Füstölt érlelt félkemény sajt, ahogy mi készítjük:

Elkészítéséhez teljes – extra minőségű – fölözetlen, zsíros nyers tejet használunk. 1 kg sajthoz 11 liter nyers tejet először hőkezelünk, majd gyors visszahűtést követően 32 fokon kultúrázzuk, és fél óra előérlelést követően a kultúrázott tejet természetes oltóenzimmel beoltjuk.

Az alvadékot ez után a megfelelő textúra elérése érdekében fél centiméteres rögökre aprítva nagyon lassan 42 fokig hevítjük, folyamatosan kevergetjük körülbelül egy órán át.

Sajtformába rakva folyamatos forgatás mellett 8 órán át préseljük egyre nagyobb súllyal. Egy kilogrammos guriga súlyozását 6-8 kg-ig növeljük.

A kész sajtot 12-14 órára tömény sóoldatban fürdetjük. A só lezárja a savanyodási folyamatot, és biztosítja az enyhén sós ízt.

Amikor az alapsajt a sózás hatására kérgesedni kezd, hagyományos füstölőben 6 órán keresztül füstöljük, majd fél nap pihenés után ezt megismételjük.

A füstölőből kiemelve néhány nap levegőztetés után színtelen sajtviasszal borítjuk, amely az érés során biztosítja a tökéletes lélegző közeget, és megvédi sajtunkat a külső nem kívánt hatásoktól.

Érlelő pincében 14-16 fokon magas páratartalom mellett 3 hétig érleljük, naponta átforgatva, szükség szerint áttörölve.

Végeredményként sárga kéreggel bíró félkemény állagú, apróbb erjedési lyukakkal díszített érlelt sajtot kapunk. A jellegzetes füstölt íz átjárja a sajttésztát. 

Viszonylag sokáig eltartható, vágási felülete kérgesedhet. Felvágás előtt a sajtviaszt a vágási területről el kell távolítani, a sajtviasz nem fogyasztható. Nem érzékeny termék, de nem árt hűtőben tárolni. Fogyasztás előtt legalább egy órával érdemes szoba hőmérsékletre tenni, mert hidegen veszít az aromájából. Az erős füstölt illat miatt hűtőben tárolása dobozban javasolt.

 

Hőkezelt tejtermék.
Összetevők: tej, kultúra, só, állati eredetű természetes tejoltó enzim, vörösbor.
Tárolás: +2 – +10 fok között.

 

Megosztom

Szállítás / átvétel

Készlet

Érlelt sajtokat folyamatosan készítünk és érlelünk, azonban a hosszabb érlelési idő és beérkező rendelések függvényében előfordulhat készlethiány. A készlet aktuális állapota a termék kiválasztásakor látható.

Szállítás / átvétel

– Személyes átvétel Tabon, rendelést követő naptól a visszaigazolásban megküldöttek szerint.

-MPL futár kiszállítás országosan. Fizetés átvételkor, szállítási díj 1500 Ft.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Füstölt és érlelt kézműves félkemény sajt” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Solve : *
2 ⁄ 1 =