Manufaktúránkról

Manufaktúránkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy visszahozzuk konyhánkba és asztalunkra azokat az ízeket, élményeket, amiket joggal várhatunk el a sajt termékektől, és amik egyszer régen alapvető tulajdonságai voltak a sajtoknak.

Családunkban ugyanazokat a termékeket fogyasztjuk, mint amiket eladásra is kínálunk, így előállításuk során nem lehet kérdés az élelmiszer-biztonság fontossága. Habár több speciális sajt, mint a Camembert vagy az Ementáli eredeti recept szerint kizárólag nyers, hőkezeletlen tejből készülhet, manufaktúránk követi a Magyarországon megszokott elvárásokat, és konyhánkból nem kerül ki hőkezeletlen, nyers tejes termék.

Termékeink kivétel nélkül zsíros, teljes házi tejből készített kézműves termékek. Minden sajt termék a feldolgozás napján – aznap fejt friss tejből készül, a tejet saját Magyar tarka “négyes mentes” szarvasmarha állományunktól kapjuk.

Kézműves, azaz az előállítás teljes folyamatát emberi irányítással alakítjuk és felügyeljük, semmilyen automatizált technológiát nem veszünk igénybe, igyekszünk a jelen kor lehetőségeivel és elvárásaival összehangoltan a hagyományos előállítás útját követni.

Sajtjainkat végignevelgetjük a születéstől az elköltözésig, azaz a friss tejből sajttá válás, és gazdára találás folyamatán, ami lehet néhány nap, vagy akár sok-sok hónap is.

Végtermékeink semmi extrát nem hordoznak magukban, nincs titkos összetevő, nincs 100 éves családi recept, vagy csodatejet adó tehén, egyszerűen csak sajtok, valódi sajtok, valódi tejből sok-sok törődéssel megalkotva.

Ma már a sajt mást jelent mint régen. Nagy áruházak polcain tonna számra roskadnak a “sajtok”, árversenyben a realitás tényét meghazudtoló akciókkal bombázva, gyakorlatilag kiló számra vehetjük őket ezer Ft-os áron, de túlzott gasztronómiai élményt senki nem vár tőlük, magukban nehezen fogyasztható, inkább állagjavító értelme van.

A sajtok összetevői viszonylag egyszerű listát kell hogy közöljenek. 1 kg sajthoz körülbelül 10-11 liter tej, kultúra, oltó, só, és nagyjából ennyi. Mi pontosan ennyi alapanyagot használunk, minden más, amitől sajt lesz a sajt, kizárólag hozzáadott munka és törődés.

Különféle vegyszerek, kálcium-klorid (amit alapesetben jégmentesítésre szoktak használni), tartósítószerek, növényi származékok a mi konyhánkat hírből sem ismerik.

Sajtjaink önmagukban is fogyaszthatók, teljes értékű élelmiszerek, ízvilágban törekszünk az intenzív, markáns és jellegzetes karakterek kialakítására, így a mi sajtjaink vásárlása és fogyasztása során el lehet felejteni a mennyiségi tényezőt, mert néha valóban igaz a mondás, miszerint néha a kevesebb több.

Nem akarunk és nem is tudunk beszállni a multik és bevásárlóközpontok árversenyébe, nem célunk meghódítani az országos sajt piacot, egyetlen célunk hogy a kezünk alól kikerülő termékek olyan minőségűek legyenek, hogy elfogyasztásuk élményt jelentsen önmagában is.

Minden sajtunk előállítása során tanulunk, tapasztalunk és fejlődünk, így minden nap még több, még finomabb – még ízletesebb sajtot akarunk készíteni, de a kézműves út, és a hagyományos előállítási folyamatok követése manufaktúránk büszke alapelve.

 

Megosztom